Intamplarea a facut sa ma intorc de pe litoral pe o alta ruta decat cea obisnuita, ajungand sa calatoresc singur de la mare pana in orasul studentiei mele. Inarmat cu multa rabdare si curaj mi-am cumparat bilet si am urcat in tren. De cand nu ati mai calatorit cu trenul? Ce va place cel mai mult la astfel de calatorii? Ce va intriga? Va prezint mai jos o "reteta" a unei calatorii obisnuite in zilele noastre. Toate exemplele sunt reale.
Se aleg doua puncte. Unul de plecare, exemplu - Constanta. Si unul de sosire, exemplu - Iasi.
Se cauta un mijloc de transport. Exemplu - cel mai practic mod de a calatori atunci cand nu ai masina este cu siguranta trenul.
Se studiaza mersul trenurilor si panoul din gara si se gaseste un singur tren disponibil pe zi. Ca exemplu - la ora 12 la amiaza.
Se ofera ingramadeala. Ca exemplu - stiut fiind ca moldovenii sunt oameni vorbareti si pot socializa cu usurinta cu orice necunoscut, vanzatorii de bilete vor oferi locuri la bilete doar in primele trei-patru vagoane, lasandu-le pe celelalte goale pentru alti eventual calatori care se vor urca candva pe parcurs.
Pentru o mai buna socializare, in vagoane au fost inlaturati peretii dintre compartimente, scaunele ramanand grupate cate patru si asezate cate doua astfel de grupuri fata in fata.
Pentru stimularea simturilor am putea adauga un defect general in fiecare vagon. De exemplu - una din usile de la toaleta nu se poate inchide, dar toaleta e functionabila chiar daca a ramas fara apa. Mirosul astfel creat are capacitatea de a se infiltra in tot vagonul, gadilind narile tuturor calatorilor.
Pentru condimentare aerul conditionat nu functioneaza si sunt doar doua geamuri care se pot deschide in tot vagonul, fiecare geam fiind situat in capete diametral opuse. Ca exemplu - temperatura din exterior depaseste lejer 35 grade celsius, iar acoperisul vagonului e construit din tabla (fierbinte).
Pentru comoditate s-au construit scaune rabatabile. Ca exemplu - scaunele sunt construite din burete rigid acoperite de o carpa semiiritabila. Pentru un plus de confort, in cazul rabatarii scaunului, acesta nu se misca decat cativa centimetri sau cade de tot.
Pentru bun simt avem partenerii necunoscuti de calatorie. Exemplu - mereu trebuie sa fie cineva langa tine care sa iti povesteassca aspecte ale vietii lui fara ca pe tine sa te intereseze macar.
La capitolul curatenie gasim ca exemplu diverse persoane mustrate de simtul ordinei in vagonul in care calatoresc, aruncandu-si pe geam resturile de mancare, peturile goale de apa sau bere, pungile si cojile de seminte care nu au cazut "accidental" pe jos.
Sa nu uitam factorul timp si intarzierea absolut obligatorie a oricarui tren din Romania. Exemplul contine un calcul simplu al celor 400 de km de cale ferata parcursi in zece ore (oficial), rezultand o viteza medie de 40 km pe ora.
Nu as putea sa inchei adaugand in final pretul biletului, plusand ca exemplu doar cu suplimentul de viteza.
Considerand aceste lucruri esentiale, putem presupune ca intreaga calatorie va fi deosebita si timpul petrecut in tren va trece in mod util si placut!
Ca bonus va ofer un calup e imagini nou noute. Nu am prins rasaritul, dar si apusul e minunat.
7 comentarii:
Călătoriile cu trenul au devenit un calvar la noi. Cică dacă întârzierea e de peste o oră, la destinație poți fi despăgubit. Nu cunosc procesul...
Faine poze.
cata singuratate transpare din aceasta postare! :(
ganduri alese! si zambete...
OOO cata dreptate ai.. am patit si eu exact asa cu trenul. Normal.. un tren de Romania
eu faceam 14 ore pe tren, Galati-Cluj, dar erau vremurile frumoase, cand mergeam cu trenuri "compartimentate"; drept urmare, reuseam sa prin cateva ore de somn, pe toata lungimea banchetei, pentru ca, de obicei, era liber:D
si-apoi, restul de multe ore, imi venea sa ma dau cu capul de peretzi de plictiseala:P
Liviu - nu cred ca imi este cunoscut ca o persoana sa fi fost despagubita in tara noastra pentru intrazierea trenului. faptul ca un tren intarzie e un lucru absolut normal pentru CFR. multumesc mult.
Claudia (DoarEu) - nu stiu de ce zici ca e singuratate. La mare nu am fost singur, in Iasi m-au asteptat in gara prieteni buni si de demult.
ANM - cel mai celebru caz in Romania e "trenul foamei" pe ruta Iasi-Timisoara. Pot sa va dau mia multe detalii daca sunteti interesati. multumesc.
Camelia - pe vremea "aia" erau frumoase calatoriile cu trenul. cel mai bine e sa fii cu cineva cunoscut in comartiment, altfel e rau tare cu plictiseala. multumesc.
sau te poate insoti o carte buna daca esti singur, trece timpul altfel;) din pacate este o aventura extrema sa circuli cu trenul in zilele noastre. bine ai ajuns, te pup cu drag
memori3s - am citit o carte foarte buna: "Enzo sau arta de a pilota pe ploaie" de Garth Stein. O carte care se citeste foarte usor, asa mi-a umplut doar jumatate din timp, restul:P ... multumesc mult, bine te-am regasit.
Trimiteți un comentariu