miercuri, 25 august 2010

Luna magica




In seara asta  luna imi face cu ochiul si  imi distrage atentia. Incerc sa o ignor, noaptea abia incepe. Insa magia ei ma provoaca, ma atrage. Astazi rasare plina de dupa munte, aruncand  padurea in flacari. E ca si cum mii de licurici agitati ar alerga de nebuni pe muntele impadurit. La inceput se aprinde doar un colt in margine. Apoi intregul frunzis devine incandescent. Ca o minge de foc, licuricii alearga spre varful muntelui facand copacii sa se stinga si aruncand catre  cer discul  galben-rosiatic. Daca un pictor ar imortaliza momentul cu o pensula pe foaia sa alba, farmecul s-ar transforma in mister si luna s-ar muta intr-un tablou - muntele, ca un varf de palarie strajuind peste orasul linistit, cerul  care-si stinge albastru lasand locul noptii si luna uriasa dominand intregul peisaj.



 In noptile cu luna plina incerc deobicei sa adorm devreme, sperand in felul asta sa  pot scapa de farmecele  astrului magic. Imaginea lunii imi revine mereu pe retina si simt lumina ei cum patrunde prin perdea, pe fereastra luminandu-mi incaperea. Ii simt razele ascutite cum imi ard pleopele si fara sa mai rezist presiunii deschid ochii.  Privesc in tavan. Hipnotizat de magicianul iscusit, mi-am fixat acolo un punct care la inceput parea ascultator si imobil. Un punct minuscul care isi evidentia   coloritul intunecat in contrast cu stralucirea lunii. L-am studiat, l-am masurat, l-am repozitionat si consolidat pe tavan  apoi am incercat sa imi creez din el vise. Tarziu in noapte si foarte devreme in zi, punctul a inceput sa se miste. La inceput insesizabil, putin cate putin, la intervale regulate de timp, parea ca isi cauta drum spre  fereastra deschisa, fara ca eu sa il observ. Dupa minute lungi de panda asidua, am reusit sa ii descifrez miscarea. Acum stiam ca nu mai e fix si el nu mai putea ascunde asta. A urmat un moment de acalmie in care cred ca am atipit. M-am trezit in aceeasi lumina feerica si magica a lunii. Punctul se transformase intr-un fluture cu aripi uriase ce se pregateau sa se deschida in toata splendoarea lor catre zborul euforic al noptii. Aripile i se intindeau pe intreg tavanul si se conturau  coborand spre  marginea bibliotecii. Trupul subtire i se confunda cu umbra de la lustra  pierzandu-se in continuitatea liniilor care uneau aripile de corp. Doua antene mici si jucause se apropiasera deja de fereastra. Geamul era deschis, insa  perdeaua  acoperea iesirea.  Fiind prizoner pe tavanul din camera mea, fluturelui nu-i ramanea decat sa astepte zorii. Vrajit de existenta sa, imi imaginam ca sunt un prichindel si pot zbura pe spatele lui catre  regina luna. Printre norii pufosi, pe carari de vis, i-am intins aripile fermecate si am pornit in cucerirea cerului senin.
 Dimineata ceasul a sunat trezindu-ma somnoros si  speriat. Soarele era sus pe cer, pasarile cantau inceputul de zi si fluturele disparuse. Perdeaua flutura in adierea unui vant de vara. Visele mele se regasira pentru o clipa in gandul meu si apoi se risipira intr-o zi senina. Vraja  a reusit. Ziua avea sa-mi fie frumoasa. Zambetul meu inflorise catre un fluture colorat ce se agatase in perdea.    


Voi aveti insomnii? In ce fel va afecteaza luna plina somnul de noapte? Visele sunt mai profunde sau lipsesc cu desavarsire cand  aveti o astfel de noapte?
Astept parerile voastre. Multumesc!

21 de comentarii:

Liviu spunea...

De obicei mă zvârcolesc în pat. Dar cum de mult timp nu mai dorm la ore acceptabile, se pare că acum astrul a reinversat efectele. Somn mai devreme, mai profund...

De trei nopți tot admir Luna. E superbă. Ete, tocmai o să ies s-o privesc. Azi e din nou plină. :)

Tudor Enea spunea...

somnul la ore acceptabile se pare ca tine de trecut sau de viitor:)).
luna e superba Liviu.
iti multumesc mult.

Anonim spunea...

mnoo oare de ce sunt singura care nu are nici o chestie cand e luna plina?? nu ma simt diferit...sau poate ca nu am stat eu sa alaturi starile mele cu momentele de luna plina? :D

Tudor Enea spunea...

Alis - nu e obligatoriu ca toata lumea sa aiba vreo stare emotionala legata de luna plina sau alte fenomene atmosferice. insa e interesanta intrebarea ta. poate ar trebui sa faci o legatura uneori. multumesc.

memori3s spunea...

hehe mi-ai adus aminte de niste versuri :" luna plina,curioasa tragi cu ochiul la fereastra, imi furi noaptea de odihna si ma faci sa numar ceasuri.." :D frumos sa pierzi ceasul contempland luna, dar mai sanatos este sa dormi, sa te odihnesti.. se spune ca atunci cand luna este plina apar varcolacii in miez de noapte, eu cred ca fiecare din noi avem un varcolac inauntru cand e luna plina, mai bland, mai agresiv sub forma de ganduri, forma umana:)

Tudor Enea spunea...

memori3s - "varcolacul" din noi este intruchiparea interioara a ceea ce suntem sau e opusul, ceea ce vrem sa ascundem si lasam sa iasa in evidenta doar in momentele misterioase?
frumoase versuri. multumesc mult.

maya patricia pop spunea...

Eu sunt de-a dreptul fascinata de ea... stau toata noaptea si ma uit la ea, iar efecte... nu stim somn deloc si ma simt foarte energica si pozitiva.

Tudor Enea spunea...

maya patricia - si eu as sta sa ma uit la ea mereu... daca ai sti ce frumos se vede peste munte... dar o zi, doua, trei... oare va fi si in seara asta? :))
multumesc mult.

maya patricia pop spunea...

Sa speram:D Maya sau Patricia e de ajuns:P

DOAR NOI spunea...

Cand Luna este plina, visele se implinesc. Iti doresc ca visele create, sub diverite forme - puncte sau figuri geometrice - sa se materializeze.

Insomniile... sunt firesti si apar cand te astepti mai putin, in momentele cele mai nepotrivite, cand chiar ai nevoie de somn odihnitor... :)

Un zambet, un vis, o imbratisare -toate pentru a chema zanele bune, care sa iti implineasca visele!

memori3s spunea...

cred ca mai mult opusul sau dorinta de razvratire ce a prins forma. ma bucur ca ti-au placut versurile.

Ioana spunea...

noroc cu tine, din cauza ritmului astuia nebun uneori nici nu mai apuc sa observ ca e luna plina :-( o sa ma uit diseara (desi dintre blocuri e mai greu de vazut, of)

p.s. imi place cum scrii, si sa stii ca-s carcotasa de fel :-P

elena marin-alexe spunea...

Cand am asemenea noptii...scriu mai mult decat as face-o ziua.

Tudor Enea spunea...

Maya sau Patricia - inca nu m-am hotarat cum sa iti spun. daca nu ma ajuti cu o sugestie, as putea folosi ambele nume in continuare? mie imi plac amandoua:D

DoarEu (Claudia) - multumesc mult pentru vise. intr-adevar visele in astfel de nopti sunt mai optimiste.

memori3s - multumesc din nou.

Ioana - sper sa gasesti luna chiar si de dupa blocuri. senin sa fie.
multumesc de apreciere, dar si criticile sunt bine venite, sa stii.

Doamna Elena - e o preocupare foarte buna. am sa tin cont de ea. va multumesc mult.

Ana Maria spunea...

Multumesc pentru vizita la mine pe site, bine te-am gasit! :)

maya patricia pop spunea...

hmm atunci ramane Maya:D :P E mai des folosit:))

Tudor Enea spunea...

Ana Maria - bine te-am gasit. si eu iti multumesc si tinem legatura.

Maya - am notat si tin minte. Multumesc.

Tatiana spunea...

uaaauuuuuuu....as vrea sa te spun d-nei. Dragan, sa vad ce nota ti-ar da......de la mine ai numai 10 :)

Tudor Enea spunea...

iti multumesc pentru zece! nici nu mai stiu de cand nu am mai primit note:))) oare doamna Dragan isi mai aminteste de mine?

Tatiana spunea...

cine stie....poate, parca ati fost si colegi de bloc, nu?

Tudor Enea spunea...

asta ciar nu imi mai aduc aminte. nu te supara, insa chiar nu mai stiu.