luni, 22 august 2011

Mi-ar prinde bine o dorinţă


În faţă sa tortul părea delicios. Îl privi o clipă insistent şi apoi aprinse lumânarea de pe prăjitură. Pentru ca aniversarea să-i fie completă avea nevoie de o dorinţă. I-ar fi prins bine o dorinţă în aceste momente. Ceva magic, o minune sau măcar jumătate. Privi pentru o clipă lumânarea arzând şi se pregăti să  sufle. Închise ochii şi…

 …se gândi la prima dorinţă pe care şi-a pus-o la ultima aniversare din liceu. Voia doar să se simtă iubit, să aibă bani mulţi şi colegi de gaşcă la facultatea pe care trebuia să o urmeze. Şi le-a avut pe toate: o fată frumoasă care să-i cucerească inima, bani pe care nu ştia unde să-i mai cheltuie, prieteni care îl urmau peste tot că şi cum ar fi fost un lider. Toate s-au legat aşa cum îşi dorise atunci când a suflat în lumânare. Apoi, ceva a destrămat visul făcându-l o amintire. Îşi investise timpul în muncă pentru a avea tot mai mulţi bani şi nu mai reuşea să-i cheltuie. Din cauza oboselii îşi peirduse interesul de a mai ieşi cu prietenii. Din aceleaşi considerente îşi neglija şi iubita iar viaţa i se părea trăită într-o cuşcă. La aniversarea din acel an şi-a dorit să evadeze. Să uite de toate. Să fie singur dar şi mai presus de toate. Prietenii l-au dezamăgit apoi unul câte unul. Prietena l-a părăsit pentru altul. Ce nevoie mai avea de ei? S-a simţit pentru un moment eliberat şi mulţumit că dorinţa i se împlinise într-un mod mai mult decât plăcut. Avea în el visul că nu-l opreşte nimeni să reuşească tot ce şi-a propus. Lucrurile au luat o întorsătură neplăcută şi vremurile s-au schimbat. Timpul petrecut la muncă a crescut, paradoxal, invers proporţional cu banii câştigaţi. La a treia aniversare şi-a dorit timp să le facă pe toate şi a renunţat din orgoliu la serviciul pe care îl avea. Rămas fără ocupaţie şi implicit fără bani a încercat să se intoarcă la prietenii care odată i-au fost aproape. Rând pe rând, uşile i s-au închis în nas şi a înţeles târziu unde era greşeala. Nu fugise nimeni din calea lui de bună voie. Când nu avea nimic şi-a dorit să aibă. Când le-a avut pe toate şi-a dorit  să conducă. Apoi şi-a dorit libertate şi în final timp. El era singurul vinovat. În dorinţa sa de a-şi îndeplini indealurile impuse,  i-a dezamăgit pe toţi rămânâd în întuneric pe drumul unei vieţi care nu ducea nicăieri.
 Îşi privea prăjitura minusculă pe care şi-o cumpărase cu nişte bani împrumutaţi tocmai din nevoia de a-şi pune o dorinţă. Era ziua lui şi era singur. Toate dorinţele sale au însemnat dezamăgire. A mers dintr-o greşeală în alta. Ce putea să-şi mai dorească acum?
 Când îţi impui un ideal trebuie să te gândeşti şi la consecinţe. Nu e deajuns să îţi doreşti să atingi cerul dacă nu ştii să zbori. Nu e deajuns să îţi doreşti să treci un râu dacă nu mai ai puterea să te întorci înapoi de unde ai plecat. Nu e suficient să urci un munte dacă nu eşti pregătit să îl şi cobori. 

În viaţă, când îţi asumi un ideal trebuie să te gândeşti şi la consecinţele ce vor urma din atingerea lui. 
 Poţi închide ochii şi să sufli în lumânare. Dorinţa se indeplinste de fiecare dată. Ai grijă însă ce-ţi doreşti. 

13 comentarii:

sonia rauss spunea...

Inteleapta poveste... Cu gust amar, asa cum viata ni-l lasa, uneori. Dar e si mai amar cand totul se rastoarna din pricina unor dorinte gresit formulate sau a unor alegeri facute aiurea.
Fiecare dintre noi se regaseste la un moment dat macar in una din ipostaze, iar daca nu, atunci are ceva de invatat, mai ales sa coboare muntele dupa ce l-a urcat.
Numai bine sa ai, Tudore draga!
Si dorinte intelepte...

Tudor Enea spunea...

Sonia - povestile cu gust amar lasa deobicei invataminte. Oricum ar fi, in viata nevoia te invata cel mai repede si deobicei cel mai bine. Multumesc mult. Sa fie "dorintele intelepte":)

Zodrac spunea...

Și mie miar prinde bine o dorință. Vreau să-mi iau prima casă.:)

Tudor Enea spunea...

Asta da dorinta, Zodrac. Mult succes!

Mirela spunea...

Ai dreptate, trebuie a fim atenti la tot ceea ce ne dorim, deoarece s-ar putea indeplini! Înţeleaptă poveste!

P.S. Povestea parfumată continuă!
Vă aştept cu drag pe toţi cei care doriţi să vă exprimaţi în scris gândurile legate de un Parfum uitat, de verde crud, atât de minunat, atât de văratic sau chiar primăvarătic, acum, când toamna bate la uşa unei veri frumoase şi senine, dar aproape trecute, pentru a lăsa loc odihnei bine meritate a naturii. Vă reamintesc că nu e necesar să scrieţi despre parfumul ca produs artistic (Parfumul e a VIII-a artă), doar dacă doriţi. Scrieţi absolut ce credeţi şi ce vă inspiră această temă frumoasă şi proaspătă, melancolică, nostalgică, originală şi generoasă.Tema: PARFUM UITAT, DE VERDE CRUD
http://mirelapete.dexign.ro/2011/08/lume-lume-povestea-parfumata-continua/
O seara frumoasa!

Tudor Enea spunea...

Mirela P. -
Suna a nostalgie dupa primavara si am putea adauga si un parfum de iubire!
Multumesc de invitatie.
Seara minunata!

angi spunea...

Dorintele mele s-au implinit pana acum,dar de mult timp imi doresc cam aceleasi lucruri:)) iubire si sanatate ,nu numai pentru mine ci si pentru cei dragi mie.

Invataminte din povesti adevarate si triste.

Tudor Enea spunea...

Angi - cred ca sanatate ne dorim cu totii. E cam singura dorinta care nu tine nici de noi nici de altii. Cu iubirea e mai complicat intotdeauna:)
Multumesc mult. Seara senina!

pandhora spunea...

fiecare dorinta transformata in dezamagire a fost doar dorinta pregatitoare pentru adevarata dorinta...
...si zmeul se va desprinde si va pluti...fericit...data viitoare :)

Tudor Enea spunea...

Zmeul se inalta in infinitul celest si uita mereu sa se intoarca... Si el si-a dorit mai mult decat orice sa zboare, dar ca orice zburator, nu a mai gasit niciodata drumul spre casa:)
Multumesc, Pandhora!

Liliana spunea...

Foarte frumoasa povestea! Plina de invataminte si adevar... Uneori nu ne dam seama ca dorintele noastre s-au indeplinit pentru ca ele prind alt contur sau alta forma... Ideea e ca trebuie sa stim ce ne dorim pentru ca intr-o zi s-ar putea indeplini si e necesar sa fim pregatiti...Zborul nu va fi frant, iar viata va capata sens...
Toate cele bune si alegeri intelepte! :)

Tatiana spunea...

Si dorintele mele s-au indeplinit rand pe rand, chiar daca n-am suflat in lumanari:).
Eu cred ca daca dorintele nu inseamna "imposibilul" si lupti pentru ele....se vor indeplini.
Vise realizable iti doresc si tie!

Tudor Enea spunea...

LOLITA - "Zborul nu va fi frant, iar viata va capata sens..." cuvinte mici pentru un adevar atat de mare. Iti multumesc mult. Toate bune!

Tatiana - cred ca dorintele se implinesc daca ai puterea sa crezi mereu in ele. Iti multumesc mult.