luni, 21 februarie 2011

Carpe Diem

Nu poţi niciodată să scrii tot ce îţi trece prin minte. Nu reuşeşti să-ţi aşterni pe hârtie toate visele. Uneori îţi lipseşte coala albă, alteori ai rămas fără mină la pix sau stiloul îţi pare atât de obosit. Câteodată ţi-e greu poate să deschizi calculatorul şi să laşi lumea să cunoască ideile tale. Alteori ai vrea să suni o persoană dragă să-i împărtăşesti un vis, să-i spui o poveste…

De cele mai multe ori rămâi cu ideile tale, uitându-ţi cuvintele, rătăcindu-ţi gândurile printre vise, zâmbind după o speranţă. 
Se întâmplă frecvent să consideri că idea pe care tocmai ai uitat-o să fi fost cea mai bună poveste pe care ai fi scris-o vreodată. Te cuprinde un sentiment de regret şi cu toate că te strădui folosindu-ţi toate resursele, amintirea poveştii întârzie definitiv să mai apară.
Dacă îti pare rău să nu faci ca mine. Uit deseori gânduri ce duc la întâmplari care ar putea fi aşternute în romane. Las cuvintele să treacă pe lângă mine refuzând involuntar să le opresc pe hârtie.
Fie că dormi sau visezi, mănânci sau faci dragoste, eşti în mijlocul unei conversaţii sau priveşti la televizor, ridică-te şi scrie. Acordă-ţi o clipă să-ţi notezi idea de bază. Esentialul. Apoi totul va veni de la sine. Cuvintele albastre mâzgălite în contrastul alb al foii pot fi viitorul tău. Nu mai invoca scuze!
Ridică-te şi scrie! Idea ta de azi e povestea pe care toţi o vor adora mâine.
În viaţa de zi cu zi, clipele favorabile nu încetează să treaca pe lângă noi. Fie că e vorba de inspiraţie sau de o hotărâre pe care trebuie să o luăm, fiecare din noi e dator să trăiască clipa. Parafrazându-l pe Ionuţ, am să vă urez şi am să susţin mereu: Carpe Diem!

21 de comentarii:

DOAR NOI spunea...

FRumos!

Da...adevaratii scriitori asa fac. Dorm cu un carnet si un creion la capatul patului sau chiar sub perna!

Scrie, scrie, scrie!

Ar fi super sa te opresti cand faci dragoste... ca tocmai ti-a venit o idee de roman. =)) =))

Saptamana minunata sa ai!

Tudor Enea spunea...

Claudia - tu esti deja o scriitoare. Astept cu interes urmatoarea ta carte:)
multumesc de indemnuri.
o saptamana minunata si tie!

Carpe Diem spunea...

mie ideile, care intotdeauna spun ca merita dezvoltate si impartasite, imi vin cand pedalez, pentru ca doar atunci pot purta o conversatie civilizata cu mine...imi dezvolt idea, o scriu in minte, si imi promit ca o impartasesc...problema e ca mereu uit acele idei frumoase...cand vreau sa scriu, doar banalitati imi vin obstinant in minte...:-(

DOAR NOI spunea...

da... eu am tot scris... insa, nu totul tine de mine. editorii astia sunt atat de neseriosi.

iti arat mailuri in care sunt de acord sa imi publice scrierile si apoi nu mai raspund de niciun fel.

si... sa mai crezi in oamenii adulti? :))

dar, sper sa fie cat mai curand urmatoarea. o astept cu mare drag si eu. :)

Tudor Enea spunea...

Ionut - poate e buna idea Claudiei cu carnetelul. Poarta-l cu tine. pedaleaza, dezvolta idea si apoi orpeste-te si scrie tot. pe marginea campului, pe malul marii, in mijlocul orasului, acolo unde vine... si eu ratez multe idei si imi pare rau de tot dupa ele...

Claudia - chair ca sunt neseriosi editorii astia. nu stiu cu cine au de a face de fapt. o sa le arati tu lor:)

Anonim spunea...

mno..ca sa poti asterne pe hartie ai nevoie si de putina inventivitate si creativitate.trebuie sa stii cum sa lepui pe foaie.eu una nu stiu sa fac asta asa ca prefer sa nu incep sa scriu...

psi spunea...

tudor, eu chiar aşa fac... port mereu cu mine unelte de scris (şi prin natura muncii) şi un strop de hârtie. asta pentru că mi s-a întâmplat ca o poezie scrisă în gând să o uit, ori o metaforă potrivită, ori atâtea idei.
în plus mai am şi programul de scris: zilnic două ore de scris, la cafea, dimineaţa. poţi să zâmbeşti... sunt orele de scris cu stiloul.
şi nu, nu mă consider un scriitor... sunt un ucenic al cuvintelor. dar este bine.

Andreea Toma spunea...

adesea mi s-a intamplat sa imi vina ideile pe strada, plimbandu-ma.daca le consider bune, fac tot posibilul sa nu le uit, desi de multe ori uit unele fraze pe care le consider la acel moment bune, apoi acasa le reconstruiesc cu ajutorul ideii centrale de la care au pornit. nu umblu cu pixul si hartia dupa mine. candva,in adolescenta, scriam poezii.atunci,prin prisma faptului ca eram aproape zilnic legata o geanta cu carti/caiete pentru scoala, aveam si o agenda in care imi scriam versurile pe masura ce imi veneau in minte, fie ca eram in timpul unei ore mai permisive, fie ca eram in parc pe o banca(atunci cand chiuleam).acum, pe post de agend ar fi laptopul, pe care il tin mereu deschis, e suficient sa ii deschid capacul si am in fata coala de hartie a word-ului, unde imi pot asterne gandurile.

Maria spunea...

hey....se vede ca traversezi o perioada mai grea....bune sfaturile tale...dar...sa nu exageram...ca pot sa mi-l inchipui pe Ionut oprindu-si bicicleta pentru a-si insemna gandurile ok...dar nu-mi cere mai mult:))...claudia avea dreptate..sic!!!!

Tudor Enea spunea...

alis - tu ai perioade cand chiar scrii bine. nu te subestima. multumesc.

psipsina - orele de scris cu stiloul sunt speciale. pentru mazgalituri folosesc pixul. folosesc apoi stiloul pentru a transcrie cat de cat caligrafic si a pune cap la cap povestea cu introducere si deznodamant. e minunat sa ai doua ore speciale doar pentru asta:) multumesc mult.

andreea - laptopul m-a salvat de multe ori, insa cred ca de cele mai multe ori am pierdut idea ca nu l-am avut la indemana... nu ne putem insa invinui, idea e ca un pana - daca nu o prinzi din zbor, se inalta departe. multumesc mult.

Doaman Maria - multumesc, insa chiar credeti ca Ionut nu s-ar putea opri din pedalat pentru a-si nota o idee? doar nu ii vine idea de cum se urca pe bicicleta si isi pierde cheful de a se mai da jos. :)))
tu ce spui Ionut?
e mai ok sa te opresti sa scrii cand faci dragoste sau cand mergi pe bicicleta?
sunt curios de raspunsuri:)

Carpe Diem spunea...

pentru a fi sincer, in afara de faptul ca a face dragoste e o actiune uitata din pacate pentru mine, sunt sigur ca nu ma pot gandi la altceva in acele momente, deci nu am motive de a incepe sa scriu...cat despre scris cand pedalez, ar fi posibil sa-mi schitez ideile, numai ca intotdeauna sunt in criza de timp...asta e...oricum, urmatoarea idee, fraza pe care o voi considera demna de a fi impartasita, se va asterne instantaneu in carnetelul meu electronic...dar cand voi face dragoste, nu...nu pot sa jignesc o femeie doar pentru a nu pierde o idee...:D

Tudor Enea spunea...

promt si sincer ca deobicei. multumesc mult Ionut. cred ca Doamna maria e deacord, nu-i asa?

Maria spunea...

rautate mica ce esti:))...am zis ca mi l-as putea inchipui pe ionut oprindu-se dar ai exagerat la partea cu dragostea...:-P

cristina26 spunea...

De acord cu postarea ta, si eu patesc asa de multe ori:)
Carpe diem & sieze the day!

Tudor Enea spunea...

Domana Maria - trebuie sa ne mai si amuzam uneori, nu-i asa? nu e cu suparare doar:) multumesc.

free spirit - multumesc mult si sa auzim numai de bine:)

. spunea...

zambetele vietii au ajuns la mine ..multumesc:)

Tudor Enea spunea...

Iulia - pastreaza zambetul. nu-l lasa sa mai plece.

liviu.capitan spunea...

ah de cate ori am pierdut idei pretioase nescriindu-le imediat din lene sau crezand ca mi le voi aminti mai tarziu...
e bine sa traiesti clipa, e bine sa o scrii altfel o pierzi

multa bafta!

Tudor Enea spunea...

iti multumesc mult, Liviu.

memori3s spunea...

Este interesant sa iti revezi anumite notite, ganduri transpuse pe hartie. Poti vedea cum ai evoluat tu ca om, este bine sa ne notam ideile si gandurile pentru ca in acele momente ele ne definesc, iar peste ceva timp putem observa cum ne-am transformat, crescut si ne surprindem placut.

Tudor Enea spunea...

iti dau dreptate. privind scrierile din urma ne dam seama cat de mult ne-am maturizat in timp si poate cat de naivi eram la o anumita varsta. multumesc.