vineri, 18 octombrie 2013

Nu fi musca!

Nu stiu rolul lor. Nu m-am gandit niciodata ca ar avea vreo unul. Nici nu am intrebat. Puteam macar sa ma interesez, insa nu avea rost. Cand nu iti place ceva nu vrei sa afli informatii contradictorii. Asa ca am lasat totul sa para confuz multumindu-ma cu idea ca eu am dreptate.

De obicei zboara haotic. De multe ori zboara in cerc. De cele mai multe ori zboara ca sa nu le prinzi. Uneori se opresc sa iti faca in ciuda. Iti trebuie timp, practica si rabdare ca sa le prinzi sau sa le inchei socoteala cu viata. De cele mai multe ori bazaie si sunt sacaitoare. Daca e cald, daca nu e prea rece, daca esti ud, daca esti prea uscat. Daca mirosi bine sau prea strident, daca esti transpirat sau proaspat spalat, ele sunt acolo.
Oare de ce? Ce vina am eu ca nu le inteleg rostul si nu stiu de ce convietuiesc in preajma noastra. De ce trebuie sa le suport chiar si cand nu pot sa le ignor? Cu ce sunt ele mai presus ca noi oamenii? Le simt fara minte, fara scop, fara  o ratiune comuna cu noi cei ce ne traim viata in idei fixe cu explicatii exacte.
Pot sa imi ignor semeni, pot sa inteleg dusmani, dar nu pot rezista fara sa fiu deranjat de prezenta  acestor inaripate bazaitoare. Si vorbesc acum despre muste.
Oamenii sunt si ei ca si mustele. Zboara in cerc, se invart intr-un ciclu interminabil pe care il numesc viata. Viata, de cele mai multe ori, are aspectul unui gunoi caruia, din obisnuinta, ii dai tarcoale. Tu, ca si om, esti ca o musca. Aparent iti cauti rostul fara sa stii ce vrei de la viata. In final toti murim striviti de durerile pe care ne cladim societatea. Cand te invarti in jurul rahatului, te doboara mirosul sau stapanul lui.
Musca in esenta are avantajul ca stie sa zboare. In realitate e singurul lucru care o deosebeste de oameni. Dincolo de zbor diferentele sunt nejustificate. Oamenii sunt intolerabili, mustele sunt indiferente. Intr-o societate de sapte miliarde de oameni, numele bipedelor e la fel de irrelevant ca si numele inaripatelor. In
acest sens, ignoranta fata de omul de langa tine este perfect egala cu ignoranta pe care o ai pentru o musca. Si daca musca egal cu omul, atunci cand lovesti in cap o musca si nu ai nici un regret, de ce ai avea vreo durere cand lovesti miseleste pe unul din semenii tai?

Acest text este un pamflet mediocru. Musca in esenta ei e departe de a fi om, insa omul prin natura lui a invatat de multe ori sa fie musca.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Tudor,nu e adevarat ca omul poate fi orice? Are voie sa fie orice?
Singur alege.
Si nu e la fel de adevarat ca fiecare vulcan isi are varful?
Esti suparat, se simte ca albastrul tau e azi innegurat.
Tudor, scara are totdeauna doua sensuri. Si apoi, totul trece.

Sa-ti revina seninul iti doresc.
Elena

Tudor Enea spunea...

Omul are voie sa fie orice. Are voie sa urce sau sa coboare, sa inoate sau sa zboare, sa fie bun sau sa fie rau. SA spunem doar ca albastrul meu e amestecat cu alte culori care vor sa ii ia suprematia. Probabil dupa o lupta "dubioasa" albastru va ramane lider indubitabil. Ma surprinde ca ma "cunosti" deja foarte bine :) Multumesc mult, Elena!

Anonim spunea...

Nu e vorba de cunoastere, de cele mai multe ori nu ne cunoastem intru-totul nici macar pe noi insine. Dincolo de cunoastere sta simtirea.
Oamenii se simt, sau nu. Atat.

Culorile ni le alegem singuri, chiar daca uneori se estompeaza.Iar lupta, indiferent de natura ei, e sortita sa fie eliberatoare.

O zi de toamna in aramiu sa ai.
Elena

Tudor Enea spunea...

Cunoasterea vine greu si de cele mai multe ori dezamageste prin aparente nepototrivite. Simtirea insa e totul, cu siguranta. Aramiu e tot un fel de albastru, nu? (ma pacalesc si eu incantat de culorile toamnei)
Multumesc mult, Elena!

Anonim spunea...

Da, se poate spune si asa desi, poate ca mai degraba aramiul face parte din albastru. Si chiar nu te pacalesti, de ce ar fi o pacaleala incantarea in fata minunilor de langa noi? Poate ca abia asta e autenticitate ,nu crezi?

O zi buna sa ai.
Elena

Andrei spunea...

Sunt persoane care au facut o afacere din cresterea mustelor, daca nu ma insel sunt muste mutante , deci au un rol important inafara de fel pe care il stim cu toti, e doar o parere.

Tudor Enea spunea...

Elena - pana la urma e autenticitate. Ai dreptate. Multumesc.

Tudor Enea spunea...


Andrei - uite sincer nu stiu despre mustele mutante, in cazul in care nu e o ironie. :) Multumesc!