miercuri, 10 februarie 2010

"nenea, imi dai si mie un leu?"

Ii vezi peste tot. Te lovesti de ei in piata, la coltul blocului, in fata magazinului  pe care il frecventezi deobicei. Sunt in troleu, in gara sau autobuz. Sunt ciunti sau prefacuti, sunt murdari si galagiosi. Unii sunt umili si resemnati, altii au o doza de nesimtire rar intalnita. Le arunci o moneda, insa  incep sa strambe din nas daca nu vad leul de hartie.
"Ce sa fac nenea cu 50 de bani ca nici la WC public nu ma lasa cu atata!"Mare parte din ei sunt imbracati ponosit si  singura lor sansa de viata sunt doar banii pe care lumea ii arunca. Altii sunt bine imbracati, si din ce in ce mai smecheri- poate pe undeva se face o scoala de cersetorie. Se pot tine dupa tine, pot pandi unde iti tii ascuns portofelul sau obiectele de valoare. Majoritatea sunt copii trimisi de parinti denaturati sa cerseasca. Banii adunati din intinsul mainii se duc in astfel de cazuri pe bautura  celor care ii asteapta acasa sau pe jocuri de noroc. Ieri, pustanul care intinde mana deobicei in fata unui non-stop din cartierul in care lucrez avea ghete noi in picioare. Mult mai bune ca ale mele. Macar asta si-a cumparat ceva util. 
Mai rar, intalnesti si o alta categorie. Sunt oameni care mai si muncesc pentru banul pe care tu il oferi. Sunt oameni care au nevoi si necesitati,sunt oameni obisnuiti pe care soarta  i-a aruncat intr-un colt de umbra din care nu au iesire. Viata poate sa fie cruda si sa iti intoarca spatele atunci cand te astepti mai putin. 
De putin timp mi-am schimbat traseul zilnic si am descoperit un caz aparte. E un om simplu, cu haine capatate de la diversi oameni  cu frica lui Dumnezeu. E un om muncitor care nu se plange de nevoile sale. Nu vorbeste urat si nu e mofturos. Singura lui pretentie e sa il  respecti. Un respect pe care si-l impune prin munca pe care o face. Un respect pe care i-l acorzi neconditionat fara sa ti-l ceara. E ceva ce vine de la sine, in momentul in cazre il vezi pe acest om. 
Nu are picioare. Vorbeste lumea ca s-a nascut cu o malformatie si nu a putut sa se dezvolte fizic de la bazin in jos. I s-au amputat ambele picioare de mic copil. A invatat  ca viata merge inainte indiferent ca esti jumatate de om. A inteles ca  trebuie  sa traiasca si sa se ajute singur. Munceste cu spor mai bine ca multi altii. Are brate puternice si nu se sfieste sa  ceara de munca. Vara matura in fata magazinelor, duce gunoiul  si spala pe jos. Iarna curata zapada ignorand frigul. Este atent la trecatori sa nu ii deranjeze  din mersul lor grabit si indiferent, dar saluta si multumeste frumos oricarui om care ii acorda atentie. 
Ceea ce va povestesc este o simpla realitate,  nu e o poveste cu final fericit. Viata merge inainte pentru fiecare din noi indiferent ca  suntem cersetori sau oameni muncitori, normali sau ciunti, bogati sau saraci.
Dumnezeu a lasat omului sansa sa aleaga pasi cu care defileaza in viata. O parodie a unui proverb romanesc spune ca "munca e sanatate curata, dar nici lenea nu a omorat pe nimeni. Fotografiile atasate vorbesc poate mai mult decat mine. 
Sa aveti spor in tot ceea ce faceti!

8 comentarii:

Alisandra spunea...

Oui..La Roumanie..Notre "CHER" pays..
Maintenant..j'écris..une composition..quelques pages...sur "Un voyage au centre de la Terre"-Jules Verne..en français..je suis un peu occupée..
Je te souhaite un bon plaisant..>:D<

Tudor Enea spunea...

merci beaucoup georgiana!succès dans ta composition!

Dreamer spunea...

well....poveste adevarata?
un exemplu pentru fiecare dintre noi.
e incredibil cate putere poate avea.

DOAR NOI spunea...

Cersetori... da, unii si pe mine ma impresioneaza. Inainte de sarbatori, o fetita mi-a zis:"Nu vreau bani, dar cumparati-i ceva de mancare. Maine e mos Nicolae, si la noi nu cred ca va veni, suntem prea saraci!" Am facut greseala sa-i spun:"Mosu' vine si la saraci, dar trebuie sa fii cuminte!"
Uneori, si eu ma transform in crsetoare... o penibila si urata cersetoare de dragoste si atentie! :)
Ganduri bune!

Tudor Enea spunea...

"well....poveste adevarata?
un exemplu pentru fiecare dintre noi.
e incredibil cate putere poate avea."
ideea e ca omul ala a stiut sa treaca peste toate. si-a acceptat soarta si se comporta ca un om obisnuit. nu vrea sa ramana mai prejos.

"Uneori, si eu ma transform in crsetoare... o penibila si urata cersetoare de dragoste si atentie! :)"
cred ca fiecare din noi are momente cand devine cersetor pentru o cauza nobila in viata sa. nu e rau sa cersesti dragostea. important e sa ceri acolo unde trebuie.

Sasha spunea...

În viață întâlnești oameni și oameni. Foarte rar avem plăcerea să dăm peste persoane de calitate și cu inima deschisă...vorba aia lume multă,oameni puțini.

Tudor Enea spunea...

"vorba aia lume multă,oameni puțini."
foarte buna replica... multumesc.

Alisandra spunea...

Comment ça va ,Todor?
Je suis heureuse..la fin de la semaine est venue..
...
Enfin..
En quelques mots..je voulais savoir..comme tu te sens..qu'est-ce que tu fais..si tu es bien...

>:d<
Je te souhaite aussi un soir plaisant!