miercuri, 16 iunie 2010

Zambet stirb

Vara si-a intrat in drepturi mai tumultoasa si mai plina de verva decat deobicei.  Raze de soare zglobii, glasuri de copii in vacanta, cirese rosii si coapte  capsuni  mari si aromate, toate imi mangaie simturile si ma  arunca intr-o stare de beatitudine celesta. Ma bucur, cant si dansez singur pe strada in drum spre sau dinspre servici, ma plimb visand pe malul lacului si prin padurile racoroase de langa oras si viata imi surade prin toate formele posibile.  O domnisoara draguta ma surprinde dansand si se amuza  aruncandu-mi ocheade. Instantaneu, zambetul imi infloreste in coltul buzelor si  domnisoara isi pierde brusc interesul:
Zilele trecute, inainte de week end, in timp ce mancam cu pofta ceva bun,  mi-am mestecat din greseala un dinte. Nu stiu cum, nu imi imaginez ce s-a intamplat de fapt, insa dintele  s-a desprins din locasul lui bine stabilit, lasandu-mi zambetul stirb.  Nu m-am pierdut cu firea, am cautat un dentist dipsonibil in incercarea viteaza de a face ceva. Nu imi plac doctorii, cu atat mai putin dentistii (mereu au sfarsitul de saptamana liber si prelungit), insa nevoia te obliga la sacrificii nebanuite. Nu imi pot permite sa am zambetul crapat, nu imi pot lasa  fericirea sa stea ascunsa dupa un dinte ce-mi lipseste.
Impins de la spate de propria vointa, tras inapoi de teama normala,  m-am trezit pe scaunul doctorului stomatolog. Indepartarea impuritatilor a durat 5 minute, obtinerea mulajului  inca 5 si cu siguranta in zilele ce vor urma noul meu dinte imi va zambi mai vesel ca niciodata.
Pana atunci insa, lipsa dintelui nu are voie sa ma indispuna, zambetul nu trebuie sa se stearga si sa dispara in  suparare. Repornesc la plimbare, reiau pe malul lacului, ajung la padure, caut strazile cu oameni veseli, ascult natura cum canta si dansez. Domnisoara e din nou acolo, se amuza  inca odata aruncandu-mi alte ocheade si zambeste. Ii raspund, zambind  din ochi , din suflet, din tot trupul meu. Ea nu stie si nu are timp sa observe ca zambetul meu ar putea fi obturat. Zambesc din priviri, zambesc din inima, zambesc in felurite forme  de voie buna si maxima dispozitie. Zambesc precum pasarea maiastra care canta, zambesc precum pomii plini de fructe, zambesc  ca si cerul senin si bolta instelata.  

Nu lasati niciodata problemele   sa va acapareze sufletul. Aparenta rautate care ne iese in cale poate fi inlaturata prin   voie buna. Un zambet pornit din inima e mai util ca oricare medicament. Fericirea sufletului inseamna sanatate. Acordati-va mereu  timp pentru un zambet sincer!

18 comentarii:

DOAR NOI spunea...

ahh... stomatologii astia sunt cumpliti! ha ha ha. dar vei avea un zambet si mai si mai si, vei avea un motiv in plus - glumesc - sa zambesti (doar ai investit emotii, timp si bani in dintele tau) si vei pleca in vacanta mult asteptata, cu bagajele pline de incredere si zambete - fel de fel.
imbratisari si zambete (chiar si plombate; ha ha ha)!

. spunea...

o buna filozofie de viata...pacat ca nu poate fi pusa in aplicare oricand....sau cu usurinta...caci,nu e asa? depinde de problema ....depinde cat de grava este,ca sa mai poti zambi apoi....ma uit la oamenii din jur...mai ales la batrani...nu pot zambi si ii inteleg...e greu sa zambesti in zilele astea!

Anonim spunea...

eu zambesc in fiecare zi tudor.chiar daca uneori nu-mi arde de nimic.

Tudor Enea spunea...

Claudia(DoarEu) - zambet sa fie... si vacanta se apropie. multumesc mult.

doaroDiana - e greu sa astepti raspuns la intreabarea de ce nu mai zambesc batranii? nu e greu poate sa ii intelegi, insa romanul, mai ales romanul a trecut intotdeauna mai usor prin viata facand haz de necaz. multumesc mult.

alis - daca zambetul e din interior, atunci e bine, daca e doar formal, nu te ajutat cu nimic.
fii optiista, soarele va zambi intr-o zi si catre tine.

Maya spunea...

:)))))))))
Super frumos! Ai un zambet de la mine!

Tudor Enea spunea...

Multumesc mult pentru zambet!

Camelia Bucur spunea...

eu ma bucur in fiecare zi ca a venit vara, ca nu mai e frig, ca am scapat de toate hainele alea multe si groase, si ca, in curand, o sa vina si concediul. deci da, zambesc:)

Tudor Enea spunea...

e cald, frumos si voie buna. vine si concediul... se apropie cu pasi repezi. multumesc pentru zambetul tau.

aleex spunea...

ca de obicei simpatic comenatariul tau varu'!
sorry pt dinte si sa stii ca nici mie nu imi place la dentist da sunt altele mai rele decat asta sa stii!

Anonim spunea...

mereu se gaseste cate ceva... stii vara e foarte buna pentru ca e prea cald ca sa ninga, iar iarna e prea frig ca sa ploua.. deci oricum ar fi vara e un anotimp perfect.

Si oricum... fiecare clipa si secunda ascunde un zambet indiferent de situatie:)

Ana Gabriela spunea...

daca zambetul e sincer si luminos, nu se mai vede si ca e stirb...cand ramai fermecat de stralucirea soarelui uiti ca se apropie si norii...

Alisandra spunea...

Je ne peux pas rêver quand personne ne me sourit pas:D

Florin Druga spunea...

Esti primul care nu l-am auzit sa spuna ca moare de cald :D

Tudor Enea spunea...

aleex - ma bucur sa te gasesc aici. multumesc mult de tot.

Ioana - vara poate fi un anotimp perfect... sa spunem ca ai oarecum dreptate. Fiecare clipa poate ascunde un zambet. Multumesc.

raza de soare - "cand ramai fermecat de stralucirea soarelui uiti ca se apropie si norii..." - nu as fi putut spune mai bine ca tine. multumesc mult.

G - ne pouvez pas rêver sans un sourire. bravo

Balaurs - idea e sa gasesc ceva bun in orice. daca e prea cald am sa caut racoare. multumesc mult pentru vizita si comentariu.

elena marin-alexe spunea...

Foarte frumos..! Zambetul cu adevarat frumos, este cel pornit din bucuria si sinceritatea inimii.:}

Tudor Enea spunea...

Multumesc Doamna Elena.

codruta bocse spunea...

...zambeste dragul meu, zambeste...viata e atat de frumoasa...chiar si fara un dinte...

Tudor Enea spunea...

da, nana, viata e frumoasa. si de azi am dintele la loc:))) multumesc.