miercuri, 26 mai 2010

Fratele meu

Cand eu eram in ultimul an la Universitate, fratele meu era in clasa a 12-a. Urma sa dea bacalaureatul si teoretic sa se inscrie la o facultate. Mama si tata asteptau cu infrigurare finalul de an scolar pentru ca visele lor cu  ambii baieti studenti sa se adevereasca. Insa el nu avea aceleasi planuri precum parintii. Fratiorul meu, cuprins de euforia anturajului de atunci, isi dorea cu ardoare sa paraseasca tara odata cu  incheierea ultimului an de liceu. In grupul lui de amici se faceau planuri cu tarile prin care vor trece, cu lucrurile pe care le vor face si banii pe care ii vor castiga in decursul anilor urmatori. Viata lor viitoare mirosea fals a bani castigati usor si petreceri fara oprire. In aburi de alcool si tigara, noptile se pierdeau cu vise efemere. Intuind pericolul dorintelor puerile ale adolescentului pe care il crestea, mama a  cautat solutii. Fara sa ii spuna lui, fara sa incerce sa il abata de la gandurile sale, pentru a nu il influenta definitiv prin rugaminti de a ramane, a apelat la o solutie pe care o credea salvatoare: mi-a incredintat mie, ca frate mai mare, misiunea dificila  de a il convinge sa vina la facultate.
Cum rugamintile si povestile despre tinerii care isi risipeau viata prin strainatate in dauna statului la scoala nu ar fi prins la fratele meu, trebuia sa gasesc o  rezolvare a problemei  prin indepartarea lui de idea preconcupta pe care si-o crease. Solutia  era sa il fac sa iubeasca viata pe care o duceam eu in detrimentul viitorului pe care  si-l imagina atat de simplu.
Pe vremea aceea locuiam intr-un oras unversitar, castigam  mai multi bani decat mi-ar fi putut  trimite ai mei de acasa, detineam un apartament inchiriat si imi permiteam luxul de a avea tot ce imi doresc in acele timpuri. Planul facut era  simplu si nu implica nici un efort.
  L-am sunat intr-o zi si  i-am povestit despre o petrecere  intr-un  camin studentesc. O super petrecere la care au fost mai multe fete decat baieti, la care bautura a curs fara frica de a se termina si muzica a cantat pana in zori cand, in loc sa ne  oprim, am luat-o de la capat cu distractia. Apoi am vorbit despre diverse alte lucruri, insa  jocul deja incepuse. Rotitele au prins a se invarti in mintea lui si  fara sa mai reziste tentatiei m-a intrebat cum ar putea sa ajunga si el macar odata, la o astfel de petrecere.
I-am promis ca ii trimit bani sa vina la mine daca nu ii spune mamei unde se duce. Trebuia sa para ca ideea e numai a lui si nu avea voie sa banuiasca nimic despre conspiratia pe care o planuisem. Istet de mic, a spus mamei   ca pleaca intr-o excursie cu scoala si a venit de vineri dimineata la mine. Atunci a fost prima data. Apoi, in decursul a jumatate de an a inventat mereu scuze pentru a pleca de acasa si a veni la mine. Se plimba prin complexul studentesc si se minuna de  abundenta de fete care ii zambeau si ii faceau cu ochiul.  In grupul meu de prieteni a fost repede adoptat si prezentat ca   treapta cea mai tanara, generatia care venea din urma cu forte proaspete, etalonul nostru de tinerete. La petreceri era nelipsit si in centrul atentiei. Tentatiile feminine si viata de noapte erau elementele potrivite pentru tanarul adolescent. 
 L-am dus intr-o zi  la cursuri si l-am prezentat in locul unui coleg care era absent. A dat si un test si a luat nota mai mare ca noi toti (a reusit sa copie cel mai bine). I-au suras diferentele majore  dintre orele de curs si orele de liceu. In lunile ce au urmat fratele meu s-a transformat brusc si singul lucru care mai statea intre el si noua lui viata era timpul  care parea sa treaca tot mai greu. Zilele saptamanii se scurgeau incet si weekend-ul il gasea mereu nerabdator sa se intoarca. Acasa devenise un calvar pentru el. Restrictiile parintilor i se pareau aberatii si singura evadare posibila  pe care o vedea era viata de student.  Bacalaureatul l-a luat cu brio, invatand influentat de viitorul ce avea sa ii surada. La facultate a intrat la fel de rapid si vara abia statea sa inceapa. 
Din vechiul anturaj, mare parte a fostilor sai amici  si-au irosit vietile pierduti prin negura  si uzura tarilor straine. O alta parte infunda puscariile in urma furturilor comise prin strainatate. Putini au reusit sa se intoarca si sa incerce sa isi creeze o viata cat de cat decenta in locurile copilariei. 
Exista in lume multi oameni care ar putea fi altceva fata de ceea ce sunt in momentul de fata. Soarta iti da sansa sa alegi si sa pornesti pe drumul pe care crezi ca ti-l doresti. Fratele meu a ales intelept.
Fratele meu a luat vara trecuta licenta si acum termina primul an  la Master. Are afacerea lui proprie in acelasi oras in care nu visa niciodata ca o sa ajunga. 
Sunt mandru de el si ma bucur nespus ca viitorul inca ii surade.

34 de comentarii:

DOAR NOI spunea...

Asa frate tot sa ai! Sa iti traiasca si sa va bucurati unul de altul, de succesele pe care le repurtati.
Zambete si bucurii pentru fiecare dintre voi!

Anonim spunea...

aww ce dragut! imi place cat de apropiati sunteti

Tudor Enea spunea...

Claudia, Alis - multumesc mult de tot.

elena marin-alexe spunea...

Fratele tau are un frate pe cinste! Asa frumoase cuvinte aduse din condei..m-au impresionat placut. Fiti binecuvantati!

Tudor Enea spunea...

va multumesc din suflet Doamna Elena!

Maya spunea...

Ce frumos ai scris despre el! Ce frate minunat esti! Ce om deosebit! Si da, nici el nu pare sa fie altfel. Imi place de voi doi,uite asa, pur si simplu!

Tudor Enea spunea...

Maya - fratele meu e un om deosebit. Iti multumesc nespus de mult.

Sonya spunea...

foarte frumos, felicitari tie si fratelui tau, si eu am un frate mai mare, si si eu l-am tot batut la cap sa mearga la facultate, chiar dk eu eram ink la liceu, fratii sunt cele mai minunate daruri, care ni le-a oferit viata

Alisandra spunea...

Tuuuudor>:D<

codruta.bocse spunea...

...ce mult mi-ar placea sa povestesti cum alergai tu cu carutul in care zambea fericit fratiorul tau; ce mult sufereai ca nu ai voie sa traversezi strada cu carut cu tot ca sa iti poti cumpara guma de mestecat, la fel ca toti prietenii tai de la bolc...

Tudor Enea spunea...

Sonya - sa aigrija de fratele tau chiar daca esti sora mai mica.
multumesc mult de comentariu.

Geo?Ca va?

Nana - ce vremuri... aveam vreo 6 ani si faceam intrecere cu carucioarele. pana ne-au vazut parintii... Doamne... ce nor de praf era in urma noastra:))
sarutmana ca mi-ai adus aminte.

Alisandra spunea...

Oui..Je ne peux dire que les choses vont parfaitement mais.."ça va"
Et toi..?
Tu te sens bien?

enjoyandrei spunea...

Da! nu am inceput niciodata cu "DA". sunt foarte impresionat, indoiasat pana la lacrimi, atat de articolul pe care l-ai scris cat si de comment-urile lasate. am ajuns pana aici doar datorita tie, doar felului tau de a fi si nu regret nici macar o secunda. cum am mai spus, esti fratele si totodata prietenul meu cel mai bun. iti multumesc din suflet frate drag!

Anonim spunea...

mi-am amintit ca si eu imi plimbam verisorul in carut, ce vremuri! acum e ditamai namila, mai inalt decat mine :P

Tudor Enea spunea...

alis... cum creste lumea, nu?:)))

Tudor Enea spunea...

fratello... ce bine ma simt cand stiu ca ne avem unul pe altul. multumesc mult pentru felul tau de a fi. multumesc pentru prietena ta, frate si prieten drag.

CORA spunea...

Si cu toate cele ce se intampla in tara asta, nu resimte nevoia sa isi consume energia si resursele intelectuale intr-un mediu mai...constructiv?

PS: Nu astepta sa iti iasa macii in cale! Viziteaza-i tu la marginea campului si bucura-te de energia rosului lor!

Tudor Enea spunea...

un om inteligent si cu un dram de noroc poate reusi si acolo unde conditiile nu par a fi prielnice. Viata iti poate rezerva surprize indiferent de locatia in care te afli. Important este sa fii destul de matur sa le faci fata.

referitor la maci ai dreptate. ca sa ii gasesti trebuie doar sa te opresti din drumul pe care il ai, sa iti permiti o clipa din timpul care te fugareste de la spate si sa te bucuri de toata splendoarea lor. multumesc!

Unknown spunea...

mi-a placut foarte mult postarea :) aveti grija de voi :)

Teo Dor spunea...

Salut tudor! Sa stii ca "te invidiez"...eu care sunt 'figlio unico' dar incerc sa-mi repar 'unicitatea' facandu-mi cat mai multi frati printre cei de langa mine, sau de aiurea... Stiu ca nu e acelasi lucru, dar tot e mai mult decat nimic. Ti-am scris asta pt. a-ti spune ca bine faceti, tu si fratele tau, ca traiti ca si cum voi amandoi ati fi, impreuna, "figlio unico". Asa incat...lasati-ma, totusi, sa va invidiez...!!! Mult spor la toate iti doresc.

Tudor Enea spunea...

Geo - merci beaucoup.

kid4ever - multumesc.

Teo dor - e dificil cand esti singur la parinti. te adoptam virtual printre noi. pana la urma toti oameni ar trebui sa se aiba ca fratii. multumesc mult si in numele fratelui meu. sa auzim numai de bine.

DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...

Dupa cum vad eu ,amandoi sunteti deosebiti:unul pentru reusita sa, altul pentru felul in care se poate bucura de reusita fratelui.
Va doresc numai bine!

oatea spunea...

stiam ca sunteti deosebiti,dar articolul tau si,implicit,comentariul lui enjoyandrei m-au impresionat de-a binelea
si mi-am amintit si eu cum te plimbam cu carutul sau cum dansam cu tine in brate in fiecare seara la emisiunea "melodia preferata" de pe radio iasi
sa fiti sanatosi!

Anna spunea...

Mi-ai amintit de Bebe, fratele meu. E pe celalalt continent. Si eu, ca tine, tin felinarele iubirii peste lumea unde ar vrea sa paseasca el. Imi fac bine cuvintele tale. Daca Dana nu ar fi murit nu as fi stiut ca existi. E frumos ca esti asa. Noapte buna.

Tudor Enea spunea...

miki- multumesc. numai bine si tie.

Oatea - cred ca tu mi-ai insuflat de mic pasiunea pentru muzica buna si implicit pentru tot ceea ce inseamna frumos in viata asta.

Anna- in fiecare zi ma emotionezi prin cuvintele tale. cred ca multumirile mele pentru tine reprezinta prea putin din ceea ce meriti. Sa imi povestesti de Dana cand ai timp si nu iti face rau si sa ai grija de Bebe al tau. Noapte buna.

maria spunea...

Felul tau de a fi si talentul tau binecunoscut de acum,ne face sa ne dorim cu totii sa avem un frate ca tine..sa vorbesti si de noi asa cum vorbesti de fratele tau,pui atata pasiune si atata dragoste in orice cuvant incat...ma bucur nespus ca Andrei are un frate ca tine...si ..mai mult, ma bucur ca va aveti unul pe altul.Ma bucur nespus ca v-am cunoscut, sunteti deosebiti..sunteti deosebiti culmea prin modestia de care dati dovada voi care sunteti cu mult deasupra multora.Asa sa fiti mereu!!!!

Tudor Enea spunea...

Chiar nu stiam unde a disparut primul meu fan declarat. Doamna Maria ma bucur ca ati revenit si multumesc din suflet pentru cuvintele dumneavoastra.

Anna spunea...

O vara minunata iti doresc ! Sa fie ca zambetul tau.

Tudor Enea spunea...

Multumesc Anna. Sa fie vara mereu in sufletul tau.

elena marin-alexe spunea...

Tudore, te invit la o clipa de poezie aromata...sper sa-ti placa!

Tudor Enea spunea...

foarte aromata. multumesc din suflet.

Maya spunea...

@ Elena Marin Alexe
Foarte frumoase versurile! Poate si pentru ca mie imi plac mult salcamii, poate pentru ca sunt iubitoare de poezie, poate pentru ca ce e frumos, e frumos!

disa spunea...

Imi place mult cand fratii se iubesc si se inteleg bine.

Tudor Enea spunea...

multumesc, disa!