joi, 20 mai 2010

Prima carte ultima carte

Aseara am venit acasa intr-o fuga sa caut ceva. Am avut o zi plina de ganduri naive si amintiri din copilarie. Mi-a revenit in memorie  o carte care ma amuza teribil cand eram mic si anume "Recreatia mare" de Mircea Sintimbreanu. Cred ca am citit-o de zeci de ori pe atunci. Am inceput sa caut raft dupa raft, carte cu carte in speranta  ca o voi regasi. Am ramas insa cu gandurile si cu biblioteca rascolita si nu am gasit-o. Parca a intrat in pamant. Oare ce am facut cu acea carte? Usor dezamagit, cu intreaga podea plina de carti, m-am intins intre ele pentru ca  simteam nevoia sa citesc si sa-mi umplu mintea de cuvinte cu talc.  Am ales la intamplare si intreg corpul mi s-a cutremurat. Gasisem o carte  care m-a marcat, atunci cand am citit-o. Aveam vreo 14 ani si multe fraze din carte au ramas un mister la varsta aia pentru mine. Autorul cartii, un pusti la 17 ani ma uimea de pe atunci cu o terorie de viata absolut ingenioasa.  Mi-am format astfel idea ca la 17 ani lumea se maturizeaza brusc renuntand la copilarie. Tot atunci mi-am propus sa recitesc cartea dupa ce voi deveni major. E o carte scrisa din trairi proprii si din povesti spontane. "Când n-am un lucru, mi-l fac poveste. Şi atunci e ca şi când l-aş avea." Asa scria el si nu puteam decat sa il cred pe cuvant si sa-mi intiparesc idea in suflet pe intreg parcursul vietii.
Cuprins de emotie am inceput sa citesc, am savurat fiecare cuvant si am recitit pasaje intregi de doua sau chiar de trei ori. Acel om iubea viata. Acel tanar care a scris nu vroia decat sa traiasca. Sa traiasca iubind, sa iubeasca  tot ceea ce este frumos, sa scrie despre frumusetea vietii. "Vreau să nu moară nimic din ce e frumos în om. Şi în el totul este frumos." Am inteles ca maturitatea nu vine deodata in mintea si trupul omului. Am inteles ca exista lucruri  care pot grabi un proces de maturitate. Am realizat ca e mai bine sa ramai copil decat sa te maturizezi brusc fortat de o o boala necrutatoare. Inconstient am inteles de mic ca nu trebuie sa uiti sa niciodata sa fii copil, si la fel de inconstient am stiut ca de la iubire la ura nu e decat un pas. Toate lucrurile astea mi le-a deslusit un copil aflat in pragul vietii, un adolescent care si-a dorit atat de mult sa  paseasca dincolo de acest prag impus de soarta.
El nu a vrut decat sa traiasca, "Aşa e viaţa, loveşte necruţător în toţi.

Nu am putut lasa cartea  si dimineata m-a prins citind ultimele pagini cu mainile tremurande. Nu de oboseala ci de emotie... Stiam finalul si  incercam sa citesc  mai incet, din dorinta de a amana inevitabilul. 
Cartea se termina cu puncte de suspensie. Punctele de suspensie sunt puse deobicei pentru a lasa loc de o noua idee, pentru a intui ceea ce urmeaza. Un autor cand termina o lucrare, un articol, o carte, isi aseaza multumit stiloul deoparte, se ridica si merge mai departe. Catalin Bursaci s-a ridicat  mai sus decat o sa ajungem noi vreodata. Pentru el punctele de suspensie au insemnat sfarsitul unei lupte cu viata. 
Surprinzator, prefata cartii e scrisa de Mircea Sintimbreanu. Am pornit de ideea vesela de a-l citi si m-am ales cu o lectie de viata  aranjata in pagina de domnia sa, dupa moartea prematura a unui artist  ce nu a mai ajuns sa ne vrajeasca pe toti cu stilul lui, cu metafore si cuvinte simple. Am inceput ziua copil, visand la "Recreatia mare" si am incheiat-o intr-o maturitate deplina citind "Prima ...(si) ultima carte"


*Pe internet  am gasit foarte putine lucruri despre Catalin Bursaci. Cateva citate din cartea lui le gasiti aici, insa daca vreti cu adevarat o lectie despre optimism, ar fi indicat sa faceti rost si sa cititi  intreaga carte din scoarta in scoarta. 



125 de comentarii:

Anonim spunea...

sa inteleg ca ar fi cazul sa o citesc nu? si...iar nu ai dormit???doamneee

elena marin-alexe spunea...

Ma bucur ca si aici avem un punct comun si anume si eu recitesc unele din carti care si-au pus amprenta pe mine.

Teo Dor spunea...

... de unde se vede ca nimic nu e intamplator, chiar daca, uneori, ni se pare ca 'da!' Pornim spre "undeva" si ajungem "altundeva" fara sa ne dam seama ca de fapt acolo am ajuns unde am vrut sa ajungem. Ni se intampla, cred, tuturor. Multumesc pt. 'indrumari'... am citit, si mi-a placut! Mult spor la toate va doresc!!!

Alisandra spunea...

Je veux lire ce livre..
Le compte inverse a commencé..À partir de zéro..un artificice s'évanouira en milliers d'étincelles..Chaque étincelle évanouira son chemin.. Et chacun de nous aura son chemin et son étincelle..

..............................................................

DOAR NOI spunea...

am citit... am lacrimi siroaie pe obraji. mi-a placut. maine voi merge sa-mi reinnoiesc abonamentul la biblioteca si sper sa o gasesc.
traieste viata intens!

Tudor Enea spunea...

anelise - am dormit... destul de tarziu e drept, dar am dormit:d multumesc de grija. cartea e minunata.

Doamna Elena- o carte buna se cere recitita mereu. multumesc.

Teo dor - multumesc pentru respectul acordat. avem totusi varste apropiate. ar trebui sa vorbim la per tu. daca doresti, bineteles.

G - ai capacitatea de a intelege anumite lucruri. sunt convins ca o sa iti placa cartea.

Claudia - lacrimile isi au rostul lor, insa esential este optimismul dejat, lectia de viata pe care o primim direct in suflet dintre randurile cartii.
multumesc mult.

Unknown spunea...

cred ca cel mai bine e sa citesc o carte din scoarta in scoarta..dar nu am mai facut asta de mult.. :)

Tudor Enea spunea...

incet, fara graba, poti savura fiecare cuvant. nu trebuie neaparat sa iti propui sa termini o carte in cateva ore. important e sa incepi sa citesti si daca te prinde totul o sa vina de la sine. multumesc.

K spunea...

Este foarte buna cartea, intr-adevar.

Anna spunea...

N-am cartea, deocamdata. Asa ca inveseleste-ma.

Tudor Enea spunea...

K - multumesc ca esti de acord cu mine.

Anna - pana faci rost de carte sa te inveselesc sau doar pe moment? (ma fac si eu ca nu inteleg ideea)

DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
DĂSCĂLIȚA CREATIVE TRAINING spunea...

Trecusem de copilarie cand am descoperit aceasta carte in biblioteca unei prietene si m-a impresionat enorm prin lectia de viata pe care o descopeream intre filele sale.Invatam de la un copil-adult!
Chiar merita citita!

Tudor Enea spunea...

asa e miki: un copil adult fara voie. un copil care ne-a dat lectii de viata. multumesc.

Anna spunea...

Pentru ca mie imi pare sfasietoare, de asta.

Tudor Enea spunea...

te-am inteles. e prea dur, insa e de un optimism debrdant. depinde insa foarte mult si de starea pe care o ai cand citesti aceasta carte.

Zamfir de Turda spunea...

Îmi amintesc de vâlva de la lansarea cărţii. Da! Trebuie citită!

Tudor Enea spunea...

Zamfir - chiar sunt curios cum a fost la lansare. Nu am gasit nicaieri informatia asta. Daca esti amabil sa imi povestesti cate ceva. Multumesc.

Zamfir de Turda spunea...

Ai înţeles greşit. Aflasem de carte, care a apărut din voinţa mamei lui, cu banii şi pilele aferente, şi am sorbit-o dintr-o suflare, ştiind despre soarta băiatului. Doar în aceste circumstanțe mi s-a părut deosebită scrierea. Nu s-a făcut vâlvă ca să nu se facă rău artistei.

Tudor Enea spunea...

Acum am inteles. Scuze. Erau alte vremuri. Iti multumesc.

Anonim spunea...

Nu pot sa cred ca mi-a scapat cartea asta...Am cautat-o pe internet...dar daca nu o voi gasi crezi ca mi-o poti imprumuta si mie?

Tudor Enea spunea...

Cum pot sa iti trimit cartea cand tu nu imi spui nici cum te cheama? :)) Multumesc. Din nefericire, carte asta a fost prea putin mediatizata, mai ales datorita perioadei in care a fost lansata.

Anonim spunea...

Am o veste buna.Am gasit cartea :))o voi primi in patru zile...cat despre mine ...ai putea incerca sa-mi ghicesti numele...iti dau trei indicii : sunt avida dupa cunoastere (unii ar spune curioasa peste masura) , imi plac lucrurile simple si ...ma cunosti din poze , in cazul in care ti-am atras atentia vreodata...incearca si joaca-te...e o provocare ...ai trei incercari...si un premiu...

Anonim spunea...

Am uitat sa-ti spun ce e mai important...pentru o fractiune de secunda mi-a trecut prin minte ideea de a initia republicarea acestei carti...

Tudor Enea spunea...

Chiar nu stiu de ce nu s-a reeditat aceasta carte vreodata. Poate rudele in viata ale autorului nu au fost de
acord?

Tudor Enea spunea...

Trebuie sa recunosc ca imi place provocarea. Grea la prima vedere, ar putea fi simpla in realitate. Care poze? Ale mele? Ale tale? Ale prietenilor comuni?

Tudor Enea spunea...

Am sa incerc sa ghicesc. Insa ai sa fii de fiecare data sincera, ok? Prima incercare: Ma joc cu prima initiala si spun... M.

Anonim spunea...

Voi afla care este motivul...daca parintii se impotrivesc , atunci as putea sa-i determin sa adopte o atitudine pozitiva...sper sa-i conving...
In pozele mele , chiar daca avem ceva prieteni comuni (virtuali)...

Anonim spunea...

Gresit...

Tudor Enea spunea...

Pana nu incerci, nu ai cum sa stii ce strategie sa adopti. Sunt ferm convins insa ca reeditarea ar fi foarte bine primita de publicul cititor.

Tudor Enea spunea...

Iti dai seama ca M era printre literele mele preferate:P

Anonim spunea...

Dar daca vei ghici initiala numelui meu , as vrea sa nu-mi spui numele complet , ci sa incerci sa ma descrii asa cum ma vezi tu...si atunci , daca ma regasesc in descrierea ta...iti voi confirma ca sunt acea persoana la care te gandesti tu...k?

Anonim spunea...

Imi pare rau ca nu sunt un M...mai incearca ...mai sunt si alte litere interesante...

Tudor Enea spunea...

Daca doreai sa te destainui o faceai de la inceput. Tocmai de aceea, am considerat provocarea si mai interesanta pentru ca stiu ca trebuie sa iti pastrez identitatea doar pentru mine.

Tudor Enea spunea...

Intre noi fie vorba, nu am nici cea mai mica idee despre cine ai putea fi:)))
(Sau poate nu sunt destul de inspirat in seara asta:P)As putea sa insist sa mai cer un indiciu pentru a privi in directia corecta?

Anonim spunea...

accept sa-ti raspund la trei intrebari...

Tudor Enea spunea...

Sper ca nu te-am dezamagit spunand ca nu am nici o idee asupra identitatii tale in momentul de fata.
E greu sa obtii raspunsuri cand nu stii ce intrebari sa pui...(ma mai gandesc un minut).
In afara provocarii insa, ce se intampla daca prin absurd dupa cele trei indicii nu reusesc sa ghicesc?:))

Anonim spunea...

voi continua sa-ti scriu ca "anonim" , iar premiul ramane la mine , pe raftul bibliotecii...

Tudor Enea spunea...

Asta e un fel de santaj:))

Anonim spunea...

iar tu...vei continua sa ma cauti , nu pentru acel premiu , ci pentru ca nu abandonezi ideea foarte usor...

Anonim spunea...

Nici vorba de santaj...e doar un joc...

Tudor Enea spunea...

Probabil crezi ca ma cunosti intr-o oarecare masura... Nu gresesti aici :)

Anonim spunea...

un joc "serios"

Tudor Enea spunea...

Sigur nu pentru carte. (Sunt un pic curios insa si aici - ce carte e?)

Anonim spunea...

Nu te cunosc , nici nu cred ca te cunosc...e doar intuitie feminina...

Anonim spunea...

Iti voi darui cartea pe care tu o alegi...spune-mi , te rog , ce carte iti doresti foarte mult? iti garantez ...am toate cartile in biblioteca (aproape toate)...

Tudor Enea spunea...

Imi plac femeile cu intuitie. Sunt femei pe care te poti baza in viata.
Probabil esti si intr-o zodie dominatoare. Crezi in zodii?

Anonim spunea...

DA.Tu esti TAUR.Despre tine as spune ca esti dominator , eu sunt doar pasionala..

Tudor Enea spunea...

Sa inteleg ca si tu esti taur?

Anonim spunea...

Ai inteles gresit..sunt intr-o zodie caracterizata prin pasiune ,aventura , dorinta de cunoastere , nebunie...

Tudor Enea spunea...

Ai descris un taur acum:)
Insa probabil esti in Gemeni.

Anonim spunea...

NUU...taurii sunt cu picioarele pe pamant...eu sunt c capul in nori, dar nu mi-l pierd ,asa cum fac gemenii...deci nu sunt nici gemeni...incerc sa te ajut...IUBESC orasul IASI , e orasul ce-l port in suflet ...imi plac foarte mult versurile...am doi poeti preferati :unul moldovean si unul ardelean...ambii au cochetat cu filosofia...

Tudor Enea spunea...

O multime de indicii mi-ai dat acum...:)

Anonim spunea...

Am o profesie ce nu ma caracterizeaza

Anonim spunea...

Aproape ca vreau sa ma descoperi...

Tudor Enea spunea...

Sa inteleg ca am mai purtat vreodata o discutie de acest gen?

Tudor Enea spunea...

Da, observ... si imi place cum te lasi descoperita.

Tudor Enea spunea...

Imi place modul tau de a te desconspira...

Anonim spunea...

Nu am vorbit niciodata ...e prima noastra discutie...in afara de comentariile de pe blog , pe care mi-am permis sa le fac la postarile tale...

Tudor Enea spunea...

Am inteles.

Tudor Enea spunea...

Esti moldoveanca sau ardeleanca?

Anonim spunea...

daca ai obosit , spune-mi...

Anonim spunea...

Moldoveanca ...dar as putea spune ca sunt indragostita de Ardeal...Clujul este splendid...

Tudor Enea spunea...

Cred ca te-am dezamagit... renunt la Ardeal si raman la Moldova. De peste Prut?

Tudor Enea spunea...

Si mie imi place clujul. Dar nu il pot compara cu Iasul.

Anonim spunea...

Ma gasesti unde nu te astepti...

Anonim spunea...

Nu...in Moldova de dincoace de Prut...
Nu m-ai dezamagit cu nimic...sincer...ma incita jocul asta...de-asta te intrebam daca ai obosit...

Tudor Enea spunea...

Frumos raspuns...
Cred ca m-am dezamagit singur...
Deobicei sunt mai intuitiv...
Sau poate esti tu prea buna in jocul asta:)

Tudor Enea spunea...

Nu am obosit, insa am devenitmult mai curios:)

Anonim spunea...

suna a abandon

Tudor Enea spunea...

Nu imi sta in fire.
Locuiesti inca in Moldova sau te-ai dus spre Ardeal?

Anonim spunea...

nu mi-ai spus ce carte iti doresti

Anonim spunea...

nu mi-ai spus ce carte iti doresti

Tudor Enea spunea...

Iti place sa te joci:)
Ai schimbat subiectul.
Sa spunem ca imi plac cadourile surpriza.

Anonim spunea...

Locuiesc inca in Moldova ...pentru ca am considerat ca are nevoie de mine...nu pot sa o parasesc...o iubesc prea mult...

Anonim spunea...

Ma gandeam sa-ti ofer AS-ul din maneca

Tudor Enea spunea...

E esential "locul" sau inca sufletul nu iti cere sa pleci? Sau poate nu doar pamantul te leaga? Sunt oameni, preteni, lucruri?
Ce meserie ai? Sigur nu esti profesoara si nici critic literar. :)

Tudor Enea spunea...

Cred ca ai obosit tu. Mi-e inca imi place jocul.

Anonim spunea...

Nu am obosit...am o profesie care m-ar fi putut transforma intr-o persoana rigida

Tudor Enea spunea...

Inginer?

Anonim spunea...

Nu se admite decat seriozitatea ...

Anonim spunea...

Nu , nu sunt inginer , dar am colegi ingineri.

Tudor Enea spunea...

Lucrezi cu oamenii. Teatru probabil nu joci, ai putea fi angajata la vreo banca sau (sper ca nu) la vreun ghiseu de relatii cu publicul.

Anonim spunea...

Radacinile mele sunt in Moldova...esential este ceea ce asteapta locul in care m-am nascut de la mine...sunt datoare inaintasilor mei sa-l dezvolt ,atat cat imi sta in putere ...

Tudor Enea spunea...

Asta imi confirma ca esti din Iasi.

Tudor Enea spunea...

Sau cel putin asa m-am gandit cand ai spus de inaintasi...

Anonim spunea...

Da...lucrez cu oameni...oamenii din firma sau din afara firmei...depinde de situatie...teatru joc in timpul liber...cu mine...exersez...mi-am dorit f mult sa fac teatru , dar nu m-au lasat ai mei...aveau idei preconcepute...e adevarat , ei nu au nimic in comun cu arta

Anonim spunea...

Nu sunt din Iasi...orice loc are inaintasii lui...in cazul meu ma gandeam la bunicii si strabunicii mei care au murit in razboi, dar si la profesorii mei ...care m-au format si mi-au dat identitate in marea de oameni...

Tudor Enea spunea...

Fiecare din noi jucam teatru cu propria persoana. Ai citit articolul meu cu mastile, stii deci ca sutn de acord cu tine intr-un fel sau altul. E pacat cand parintii nu vad sau nu isi doresc sa vada potentialul copiilor.

Anonim spunea...

Nu sunt din Iasi...orice loc are inaintasii lui...in cazul meu ma gandeam la bunicii si strabunicii mei care au murit in razboi, dar si la profesorii mei ...care m-au format si mi-au dat identitate in marea de oameni...

Tudor Enea spunea...

Ai facut dreptul?

Anonim spunea...

Intr-un fel avem ceva in comun...orasul Roman..tu esti din Roman...eu nu sunt din Roman , dar cunosc persoane care vin de acolo...seful meu este din Roman...

Anonim spunea...

Da...la inceputuri...

Tudor Enea spunea...

Romanul a dat multe personalitati. Nu esti din Roman, nici din Iasi, cred ca nici din Piatra nu esti, cobor mai jos, Vaslui, Husi?

Anonim spunea...

esti f aproape

Tudor Enea spunea...

E prima data in seara asta cand reusesc si eu sa ma apropii:))

Anonim spunea...

Malaxa , Ralea ?

Tudor Enea spunea...

Autori interesanti. Unul din Vaslui si unul din Husi:)

Anonim spunea...

sunt mai multi...dar numele lor nu au foarte mare rezonanta

Tudor Enea spunea...

De fapt Malaxa e inginer :))

Anonim spunea...

Cred ca esti putin smecher...Malaxa nu e un autor...

Tudor Enea spunea...

Facea locomotive, e tot un fel de autor:)

Anonim spunea...

Au trecut mai bine de doua ore...cum te simti?

Tudor Enea spunea...

Sunt rezistent la "interprerii". Daca ai obosit amanam momentul si ne "gasim" intr-un alta fractiune a vietii.

Tudor Enea spunea...

Poate maine?:P

Anonim spunea...

Ralea a fost Taur , celalalt a fost in zodia mea (dupa sustinerile unora)

Anonim spunea...

Nu las nimic neterminat...nu amana pe maine ce poti face azi...

Tudor Enea spunea...

Am vrut sa scriu "intemperii" am inversat niste litere din prea mare graba.
Nu stiu de ce dar eram convins ca esti sagetator.

Tudor Enea spunea...

Sunt de acord cu tine. Imi place ca suntem pe aceeasi lungime de unda.

Anonim spunea...

probabil ca m-ai descoperit ...acum te-ai impotmolit la descriere...stiu...este f dificil...

Tudor Enea spunea...

Pai, te-ai lasat descoperita...

Tudor Enea spunea...

Cred ca mi se pare ca simt o urma de regret in vorbele tale, nu?

Anonim spunea...

intr-un fel regret...in altul nu...

Tudor Enea spunea...

De ce sa regreti? Ca s-a dus misterul?

Anonim spunea...

k...unde iti trimit premiul?

Tudor Enea spunea...

Nu prea il merit. Te-ai suparat...

Anonim spunea...

regret ca s-a terminat jocul...dar nu regret ca m-ai descoperit...de fapt ...stii prea bine...am vrut asta...

Tudor Enea spunea...

Jocurile se pot reinventa. Cand se termina ceva intotdeauna se poate visa la un nou inceput.

Tudor Enea spunea...

Teoretic, te-am descoperit, practic, nu stiu nimic!

Anonim spunea...

nu m-am suparat...m-as supara doar daca nu vei primi ceea ce iti ofer

Anonim spunea...

nu m-am suparat...m-as supara doar daca nu vei primi ceea ce iti ofer

Tudor Enea spunea...

Primesc bucuros. Insa nu pot sa iti dau adresa aici.

Tudor Enea spunea...

Pe privat, mail, mess, altceva, aici poate vedea oricine pana la urma.

Anonim spunea...

k...intru pe fb.

Tudor Enea spunea...

Multumesc frumos!