sâmbătă, 31 martie 2012

Amprente literare




“Primăvara e cu atât mai frumoasă atunci când capătă valenţe literare. În fiecare suflet înfloresc ghioceii unui nou anotimp, iar sufletele artiştilor de pretutindeni se deschid, cu atât mai mult, în petale de vers cald şi de imagine pictată în cuvinte.”(Cristian Lisandru)


Zilele trecute am sunat pe cineva să îi cer adresa de corespondenţă. Nu reţin deobicei numere de telefon, adrese sau locaţii în detaliu. Ştiu doar să mă orientez, să mă ghidez după puncte de reper şi să găsesc destinaţia fără să cunosc neapărat numărul străzii. Aşa că am sunat pe toată lumea:
-Spune-mi, de ce îţi trebuie adresa mea?
-Vreau să îţi trimit ceva.
-Ce să îmi trimiţi?
-Dacă nu îmi spui adresa, nu ai să ştii niciodată.
-Te însori? E o invitaţie la nuntă?
-Nu ştiu! Poate. Vrei să stii, dă-mi adresa.
-Ai scris o carte! Îmi trimiţi o carte scrisă de tine?
-Poate îţi trimit o invitaţie la lansare, nu ai de unde să ştii.
Şi discuţia a continuat aşa minute în şir până când am reuşit să aflu adresa fără să fiu nevoit să îmi divulg secretul.
Îmi place să fac surprize şi ador momentele în care oamenii ajung să descopere realitatea din spatele misterului meu. E uluitor totuşi să afli ce aşteptări au oamenii de la tine în viaţa de zi cu zi. Şi? Ce era în plic până la urmă? Probabil astă vă întrebaţi cu toţii. Interlocutorii mei au avut, într-o oarecare măsură, dreptate. Cum? Nu, nu! Nu mă însor! Eram sigur că la asta s-a gândit toată lumea! În plic era o carte. Şi nu, nu  era un roman personal. Ce credeaţi?

Nu mi-e greu să scriu cuvinte. Nu mi-e greu să transform sentimente în metafore şi zâmbete în epitete. Întotdeauna mi-a fost uşor să iau pixul şi să notez ceva pe hârtie. Nu am crezut însă niciodată că dincolo de această condiţie exista altceva. Sunt oameni care m-au învăţat că se poate intotdeauna să urci şi mai sus. Cu zâmbetul pe buze şi sufletul optimist, am transformat virtualul în realitate. De astăzi sunt o “amprentă” literară printre alte amprente  întipărite deja în minunata lume a literaturii.
 Cartea mai sus amintită nu e un roman, ci o culegere de texte. Aici apar şi eu alături de alţi şase autori consacraţi. Când mă uit pe biografia lor şi văd câte volume de proză sau poezie au publicat oamenii ăştia, nu mă simt  mic, dar am cu siguranţă dorinţa de a creşte şi a realiza mai mult în acest domeniu. E un debut literar şi recunoştinţa e a mea faţă de toţi acei oameni.
Le mulţumesc că m-au adoptat lângă ei, învăţându-mă să-mi potrivesc cuvintele şi motivându-mă să fiu în fiecare zi mai bun. Vă mulţumesc şi vouă celor care îmi sunteţi mereu aproape şi mă citiţi în fiecare zi. Un respect deosebit pentru soţii Geanina şi Cristian Lisandru, oameni fără de care “Amprente literare” nu ar fi existat.
Reinventarea mea continuă în paşi mici. Asta a fost unul din ei. Următorul poate fi mai mare!

Vă doresc să aveţi în fiecare zi senin în suflet şi zâmbet nemărginit!

22 de comentarii:

dedel spunea...

wow...la cat mai multi pasi si cat mai mari sa fie...felicitari!:)
multumesc pentru zambetul oferit intr-o zi posomorata!

Ioana spunea...

Bravo, Tudore, felicitari si la mai mare! Chiar ma bucur cand aud astfel de vesti de la oameni talentati, e plina lumea de nepriceputi care scriu carti pe banda rulanta :-(

Tudor Enea spunea...

Dee - multumesc mult. Sper ca zilele tale sa fie mereu mult mai insorite!

Tudor Enea spunea...

Ioana - ma flatezi. Multumesc frumos!

Cristi spunea...

Felicitari, Tudor!!!

Tudor Enea spunea...

Multumesc mult, Cristi!

psi spunea...

felicitări! meriţi să fii acolo! meriţi din plin!

Tatiana spunea...

Felicitari!

Iulia spunea...

felicitari, Tu26dor! ma bucur sa aud o asa veste despre tine...meriti!

DOAR NOI spunea...

FELICITAAAAAAAAAAAAAAARIIIIIII! Nu ai idee cat d emandra sunt de tine... ca te-am cunoscut... ca ai reusit sa trimiti texte si sa publici (intr-un final, Toma necredincosul!).


BRAVOOOOO!!!!! :) :)

Sunt fericita ..de-a dreptul fericita! :)

Tudor Enea spunea...

Psi - multumesc mult. Sa auzim numai de bine!

Tudor Enea spunea...

Tatiana - multumesc frumos. Ganduri alese!

Tudor Enea spunea...

Iulia - multumesc mult. Salutari cu bine!

Tudor Enea spunea...

Doar Noi - Multumesc. Probabil ai si tu partea ta de "vina", nu pot sa neg, la cat ai insistat sa trimit texte. Ma bucur sa vad lumea incantata de acest eveniment.

Cristian Lisandru spunea...

Bine te-am regăsit, Tudor. Şi eu şi Geanina ne-am bucurat foarte mult în momentul în care te-ai decis să devii membru al cenaclului "Amprente Literare". Şi asta fiindcă ne plac oamenii care îşi perfecţionează scriitura (indiferent dacă este vorba despre poezie sau proză) în fiecare zi. Tu faci parte dintre aceştia. Textele tale de proză poartă o amprentă. Amprenta ta. Ceea ce este foarte bine - doar astfel sunt premise pentru texte viitoare foarte bune. Te-am citit şi te citim cu atenţie, există fior, mesaj, există grija pentru ca textul să fie prezentat corect din punct de vedere gramatical, mai ales într-o perioadă în care mulţi oameni îşi imaginează că a scrie este atât de simplu încât se poate face între o cafea şi o ţigară.
Noi salutăm prezenţa ta, atât în cenaclu, cât şi în antologie, şi îţi dorim spor la scris în continuare. Să ai parte de cât mai multe bucurii literare, Tudor!

Tudor Enea spunea...

Te salut, Cristian. Sunt fericit si onorat ca m-ati primit printre voi si m-ati impulsionat sa-mi perfectionez textele literare. Iti multumesc mult si tie si Geaninei si cu siguranta voi tinde mereu spre mai bine. Sa avem cu totii voie buna!

pandhora spunea...

felicitari Tudor!
primul pas nu e doar cel mai important este si cel mai greu de facut :)
ma bucur mult ca ai fost publicat,felul in care scrii are acea emotie care merita impartasita cu cat mai multi oameni...la mai mult si la mai bine iti doresc cu tot dragul :)

Tudor Enea spunea...

Multumesc mult, Pandhora. Raman recunsocator.

angi spunea...

Ce-a fost mai greu a trecut,Tudore.Acum urmeaza si mai greu(ul):).Important e ca aripile tale s-au deschis larg.Acum poti zbura alaturi de EI,cei pe care ii admiri atat de mult.
Felicitari si din partea mea!
La cat mai multe astfel de AMPRENTE!

Tudor Enea spunea...

Angi - ca de fiecare data, ma surprinzi cu ale tale ganduri. Urmatorul pas nu e usor, insa e cu sigurnata mai aproape. Iti multumesc din suflet.

RobertN spunea...

Felicitari, ma bucur pentru tine, cumva ma energizezi si pe mine:). Keep up with the good work!:)

Tudor Enea spunea...

Robert - iti multumesc mult. De cateva zile nu am reusit sa comentez pe blogul tau. A fost vreo problema?
Sper ca esti bine sanatos si insirat pentru lucrarile tale. Salutari cu bine!