miercuri, 27 octombrie 2010

Altfel de bogatie

Statea relaxat pe un fotoliu catifelat si confortabil. Atat  de confortabil incat ii venea sa adorma. De fapt cred ca atipise de cateva ori fara sa isi dea seama. Era de vis sau inca visa, avea probleme in a face diferenta intre vis si realitatea. Stia insa sigur ca  era pe fotoliu in camera lui preferata, implinit si cu pofta de viata. In fata, un semineu unde focul ardea vesel, raspandind de jur imprejur umbre in pas de dans. Pe fereastra, zambind de dupa draperie, ii faceau cu ochiul zeci de flori care mai de care mai colorate. Langa fereastra, un bar cu oglinzi aurite pe margini si sculptate de un artist celebru. Paharele de cristal  scanteiau in bataia focului si bauturile din sticle pareau vii. 
Facu  un semn discret catre bar si o menajera amabila  a aparut de nicaieri gata sa ii pregateasca bautura preferata. Servit ca un domn superior, savoarea licorii alcolizate ii deschise apetitul unor amintiri de demult. He he... ce de-a amintiri! Isi amesteca gandurile risipindu-si privirea in cristalul paharului dincolo de esenta lichidului aromat. Atipi iar cu amintirile in vise ce le credea de mult uitate. Visul intens il  facu sa tresara si dadu vina pe bautura. Ascuns in spatele a ceea ce era, ignora amintirea scapand paharul. Covorul gros sfida imactul si cristalul ramase intact. 

Era un persan rar, adus din pe alt continent. Caldura si catifelarea cu care ii invaluia picioarele in fiecare zi il faceau sa merite toti banii pe care ii cheltuise cu el. Nu se sfia sa arunce cu bani in  lucruri care ii erau cu adevart utile. La fel a fost si cu setul de cristal, cu biblioteca din lemn masiv cu toate volumele de carti invelite in piele, carti pe care le citise de cateva ori din scoarta in scoarta. Asa s-a intamplat de fapt cu intreaga casa. Ce multi bani investise in ea. Si-a facut toate poftele. Si-a indeplinit toate visele. Da, cu siguranta era fericit. Nici nu isi mai amintea cum de a ajuns asa de bogat. Avea atat de multi bani incat nici nu le mai tinea socoteala. Avea oameni platiti pentru asta. Oameni de baza. Un zambet  inflori in coltul gurii si ochii   se deschisera uriasi. Se simtea implinit.
Facu un semn discret si cineva aparu imediat langa el aducandu-i bastonul. Obisnuia sa rada intitulandu-si bastonul ca fiind piciorul lui de incredere. Se sprijini in el si se misca incet. Nu mai putea de mult sa mearga normal. Se opri pentru o clipa in dreptul barului si se privi in oglinzile uriase. Ochii pierduti in orbitele  unei chip ce a fost candva incantator, clipira intr-un zambet tandru de dincolo de sticla. Osos, cu pielea atarnand in riduri adanci, fara vlaga si impins de la spate de toti anii ce trecusera marsav peste el, isi pastra inca zambetul. Insa zambetul era trist. Cocosat si posac  isi continua miscarea spre patul sau urias si se intinse sa doarma.
Amintirea aceea de pe fundul paharului ii reveni si sufletul ofta in valuri.
Era fericit. Era bogat.  Ce putea sa isi doreasca mai mult.
Amintirea ii dadea tarcoale si incepea sa il chinuie in soapte de dor si romante de demult.
Toata viata a fost sarac fara curaj sa viseze la atat de multi bani.
Romantele de demult transformara soapta intr-un cantec prelung de jale si dor. Iubirea pierduta ii zvacnea in inima.
Era bogat.                                 Era singur.                        Era confuz.
Avea bani.                                 Sufletul era gol.                 Nelinistea il macina.
O lacrima izvora intr-un ochi plina de fericire. A doua lacrima in celalalt ochi se transforma in rauri e deznadejde.
Adormi cu buzunarele pline si sufletul gol, intrebandu-se  daca sarac ar fi fost mai bogat langa ea.

Bogatia poate aparea uneori cand nu te astepti. Cand esti prea tanar sau cand esti prea batran. Intrebarile raman insa aceleasi: Banii aduc fericirea? Balanta mea e corecta? Poti renunta la iubire pentru bani sau invers? Poti sa traiesti in fiecare zi ca bogat material si cu inima saraca? Astept parerile voastre.
Zile frumoase si suflet curat!

19 comentarii:

Corina spunea...

cu siguranta banii nu aduc fericirea!

Tudor Enea spunea...

multumesc mult Ioana.

. spunea...

banii intretin fericirea ... dar nu o pot cumpara...o zi buna sa ai ):

. spunea...

PS:pentru unii banii sunt radacina raului... pentru altii sunt sursa oricarei bucurii... multi sunt dispusi sa renunte la unele lucruri pentru a obtine mai multi bani...

Tudor Enea spunea...

Iulia - din nefericire multi renunta cu usurinta la sentimente in dauna unui castig major. multumesc mult pentru idei. o zi minunata sa ai.

Anonim spunea...

stii cum e...cei bogati sunt nefericiti pentru ca nu au dragostea adevarata aproape de ei iar cei saraci sunt nefericiti crezand ca banii le pot aduce fericirea.este gresit si ar trebui sa ne multumim cu cat avem, sa nu fim lacomi, iar cei bogati sa nu se schimbe pentru niste bani in plus.

Tudor Enea spunea...

foarte corect, Alis. insa tentatia e mare mereu. orice om ambitios are tendinta de a-si depasi limitele, iar in ambitia sa poate omite lucruri elemntare. de aceea vor exista intotdeauna oameni care nu se vor multumi doar cu ceea ce au. multumesc mult.

DOAR NOI spunea...

banii sunt importanti pentru a-ti implini vise, dar este bine sa inveti sa daruiesti.

mereu am gandit ca, daca as avea bani as face mai multi oameni fericiti!

da... sunt un om care nu ma multumesc sa raman in starea de confort, ci sa-mi depasesc limita.

Tudor Enea spunea...

Claudia - sa inteleg ca limita pe care ai vrea sa o depasesti in cazul in care ai avea bani ar fi legata de daruire? multumesc.

DOAR NOI spunea...

da... mi-ar placea sa fac acte caritabile, sa infiez un copil, sa construiesc o casa si o gradinita (aceasta e unul din visele mele de cand eram mica.:) )

nu trebuie sa-mi multumesti mereu... e placerea mea... "nemultumitoare". :)

Tudor Enea spunea...

Multumesc(iar am spus:P) - face parte din viata mea de zi cu zi.
imi plac ideile tale. sper sa reusesti sa le pui in practica intr-o zi. totul e sa ai speranta.
o seara minunata!

DOAR NOI spunea...

da... slabe sanse sa ma imbogatesc peste noapte... sau sa gasesc un sponsor sau un sot bogat. din pacate sau din fericire am fost inzestrata cu ceva minte...

dar... cine stie ce scrie in destinl meu... si cum atragforta Universului de partea mea. :))

multumesc ca imi multumesti si ca folosesti cuvantul multumesc ca pe un deschizator de usi!

ganduri senine!

Tudor Enea spunea...

nici nu stii... destinul fiecaruia se scrie in momentul in care faptele se intampla. nimic nu e definitiv si hotarat dinainte. mult succes mereu, zambet si speranta. si cine stie:P un sot bogat;)

DOAR NOI spunea...

:)) sot bogat...cred ca e cel mai neavarat vis la care as putea sa indraznesc sa visez.

hai ca te-am acaparat cu postari..:)

somn linistit si vise dezirabile!

Tudor Enea spunea...

vise dezirabile... imi place cum suna. multumesc.

elena marin-alexe spunea...

Imi place tare cum scrii.Te invit pe Amprente Literare sa te citeasca si altii. Efigia Amprentelor este in partea dreapta a blogului meu.da click si intra.Cu talentul tau ai putea sa+ti veyi numele intr+o carte , sau mai multe.
O seara buna prietene!

Tudor Enea spunea...

Doamna Elena va multumesc mult. seara minunata si dumneavoastra!

memori3s spunea...

In zilele de azi notiunea de fericire nu este clara pentru unii, dragostea implinita si adevarata pare un basm.. si totusi printre atatea deziluzii si neajunsuri iubirea este picatura de speranta care ne mangaie sufletul si ne impulsioneaza sa mergem mai departe. Sunt ferm convinsa ca cei dragi incununeaza fericirea suprema. Banii dau nastere invidiilor, diferentelor si despartirilor; iti iau mintile si te schimba ca om, devenind ceea ce candva urai la alte persoane.
Sunt si perechi, familii care se iubesc si isi depasesc conditia cu truda, credinta si intelegere; ei sunt cei mai fericiti, iar dragostea lor este nucleul care mentine flacara aprinsa a sperantei.
Sa iti inchei viata fara sa fi atins iubirea e trist, sa iti daruiesti sufletul in schimbul unor monede si mai trist..
Iubeste si vei fi iubit, iubeste si vei cunoaste ce inseamna sa fii fericit.
Un sfarsit de saptamana linistit iti urez!:)

Tudor Enea spunea...

"Sa iti inchei viata fara sa fi atins iubirea e trist, sa iti daruiesti sufletul in schimbul unor monede si mai trist..." cred ca asta e concluzia intregului articol. nu aveai cum sa spui mai frumos si mai intens decat atat. iti multumesc mult. un sfarsit de saptamana minunat si tie.